Tworzenie indywidualnego menu weselnego w Folwarku Wiązy

Menu

Nasze standardowe menu weselne Obejmuje całą gastronomię począwszy od powitania Młodych chlebem i solą, szampana dla gości, dalej obiad, deser, 3 dania gorące, zimny stół, ciasta, owoce, napoje gorące, wodę mineralną, domowy kompot i lemoniadę.
Menu weselne ustalamy indywidualnie z każdą Młodą Parą zgodnie z jej oczekiwaniami. Można komponować je z propozycji podanych na naszej stronie lub też zaproponować swoje własne potrawy. Często jedno danie gorące wydajemy z grilla.  Przygotowujemy również jedzenie wegetariańskie, wegańskie oraz diety np. bezglutenową czy bez laktozową. Wszyscy goście bardzo chwalą naszą kuchnię, jedzenia jest dużo, jest świeże i smaczne.  A to, co pozostaje po imprezie, wydajemy Państwu na wynos.
Wybierając menu często Para młoda kieruje się radami znajomych, rodziny i własnym doświadczeniem zdobytym na innych weselach gdzie bywali w charakterze gości.
Pomocną w tym jest proponowana przez Folwark Wiązy degustacja powiązana z wizytą Party młodej na dwa-trzy miesiące przed weselem w terminie innego wesela lub imprezy rodzinnej odbywającej się w Folwarku Wiązy. Możecie Państwo wtedy spróbować dań przygotowywanych na tą uroczystość i poczuć jej atmosferę. 
Mimo, że menu ustalane jest indywidualnie i podejmowane wybory ciągle się zmieniają jednak wiele dań wybierane jest częściej niż inne.

Oto najczęściej wybierane dania: 

ZUPY

  • Tradycyjny Rosół z makaronem
  • Zupa grzybowa
  • Zupa krem z brokułów 
  • Krem z pomidorów i pieczonej papryki  z grzankami czosnkowymi
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Aksamitna zupa z dyni z chrustem z boczku i prażonymi pestkami
  • Krem kalafiorowy z jabłkami i imbirem 
  • Krem z białych warzyw
  • Krem z pora i cukinii 

DANIE GŁÓWNE

  • Kieszonki schabowe faszerowane serem z pieczarkami i ziołami
  • Filet z kurczaka boczkiem otulony
  • Schab po cygańsku
  • Sakiewki wieprzowe z nadzieniem grzybowym
  • Zwijak drobiowy nadziewany porem
  • Devollaile z kurczaka z masłem serem i koperkiem
  • Rolady drobiowe faszerowane szpinakiem, morelą , suszonymi pomidorami
  • Pieczeń z szynki podana na grzance opiekanej w jajku
  • Karkówka  duszona w sosie chrzanowym
  • Pieczony schab z  w sosie własnym
  • Tradycyjny kotlet schabowy
  • Kotlet panierowany z piersi kurczaka.
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie do wyboru grzybowym, śliwkowym, pieczeniowym
  • Rolada schabowa z nadzieniem szlacheckim 
  • Przysmak Folwarku - kawałki piesi z kurczaka z warzywami, pieczarkami, serem i    aromatycznym sosem podane w naleśniku

DESER

  • Panna Cotta z musem malinowym
  • Puchar lodowy
  • Szarlotka na gorąco

PIERWSZE Z TRZECH DAŃ GORĄCYCH

  • Zrazy wołowe w sosie pieczeniowym
  • Udka z kurczaka w salsie meksykańskiej
  • Chrupiące skrzydełka / pałki z kurczaka w pikantnej panierce z wyborem sosów
  • Udka z kurczaka faszerowane boczkiem i śliwką w sosie miodowym
  • Gołąbki w sosie pomidorowym
  • Rumsztyk wołowy w sosie cebulowym
  • Gulasz węgierski podany w chlebku

DRUGIE Z DAŃ GORĄCYCH

  • Grill – wybór: kiełbaski, kęski z kurczaka, ziemniaczki z masłem ziołowym, grillowane warzywa. Często za dopłatą karkówka w marynacie i oscypki z sosem żurawinowym.
  • Bigos staropolski
  • Bigos z dziczyzną
  • Kotlet Genua 
  • Udko na złoto w chrupiącej panierce
  • Kwaśnica na wędzonce 

TRZECIE Z DAŃ GORĄCYCH

  • Wybór pierogów (z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem i fetą, z serem) 
  • Barszcz czerwony z pasztecikiem mięsnym lub grzybowym
  • Barszcz czerwony z krokietem mięsnym lub grzybowym
  • Boeuf strogonow
  • Bogracz 
  • Barszcz czerwony z krokietem z nadzieniem mięsnym lub pieczarkowo-grzybowym

DODATKI DO DAŃ GORĄCYCH:

  • Ziemniaki opiekane
  • Ziemniaki puree
  • Młode ziemniaki z koperkiem
  • Talarki ziemniaczane
  • Kluski Śląskie
  • Kopytka
  • Ryż w różnych wersjach (ryż curry, ryż z nutą chrzanową, ryż z masłem pietruszkowym)
  • Kasza gryczana po staropolsku

WARZYWA I SURÓWKI DO DAŃ GORĄCYCH

  • Bukiet warzyw z wody
  • Warzywa grillowane cięte z słupki „julienne”
  • Buraczki zasmażane Kapusta zasmażana
  • Młoda zasmażana kapusta 
  • Fasola szparagowa
  • Surówka z buraczków
  • Surówka z marchewki
  • Surówka colesław 
  • Surówka z selera
  • Surówka z czerwonej kapusty
  • Mieszane sałaty z sosem winegret

ZIMNY STÓŁ, PRZEKĄSKI I SAŁATKI ( dwie do wyboru)

  • Półmisek wędlin, szynka, swojska kiełbasa, pasztet ze śliwką, kiełbasa Lisiecka 
  • Smalczyk i kiszone ogórki (sezonowo małosolne)
  • Galaretki drobiowe
  • Deski serów podane z  winogronami
  • Śledź dwa smaki (marynowany w pomidorach, w śmietanie)
  • Tortilla z wędzonym łososiem
  • Ryba po grecku
  • Jaja faszerowane pieczarkami
  • Śliwka smażona w boczku
  • Humus dwa rodzaje 
  • Falafel
  • Sałatka brokułowa
  • Sałatka jarzynowa
  • Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i żurawiną 
  • Sałatka makaronowa z grillowanym kurczakiem, kukurydzą i zielonym ogórkiem
  • Sałatka gyros- warstwowa (kurczak grillowany, kukurydza, ogórek konserwowy, cebula czerwona, kapusta pekińska, ketchup, majonez)
  • Sałatka z paluszkami krabowymi surimi 
  • Pomidory z mozzarellą, 
  • Sosy – czosnkowy, chrzanowy, tatarski

CIASTA I CIASTECZKA

  • Sernik folwarczny
  • Szarlotka domowa z prażonymi jabłkami i cynamonem
  • Malinowa chmurka 
  • Ciasto Czeskie
  • Ciasto Balowe
  • Ciasto Snikers
  • Ciasta jogurtowe z owocami sezonowymi
  • Wybór ciasteczek

Podsumowując lista potraw, które wybierają młodzi ciągle się zmienia. Każdego sezonu w menu pojawiają się też jakieś nowinki kulinarne.
Jesteśmy otwarci na potrzeby i sugestie naszych gości.


Sala weselna

Wesela w Stodole

Dekoracje

Dekoracje weselne

Szampan

Wybór menu weselnego

Para młoda

Ceremonia ślubna

Nakryty stół

Najczęstsze pytania

Kobieta

Oferty dodatkowe