Tworzenie indywidualnego menu weselnego w Folwarku Wiązy
Nasze standardowe menu weselne Obejmuje całą gastronomię począwszy od powitania Młodych chlebem i solą, szampana dla gości, dalej obiad, deser, 3 dania gorące, zimny stół, ciasta, owoce, napoje gorące, wodę mineralną, domowy kompot i lemoniadę.
Menu weselne ustalamy indywidualnie z każdą Młodą Parą zgodnie z jej oczekiwaniami. Można komponować je z propozycji podanych na naszej stronie lub też zaproponować swoje własne potrawy. Często jedno danie gorące wydajemy z grilla. Przygotowujemy również jedzenie wegetariańskie, wegańskie oraz diety np. bezglutenową czy bez laktozową. Wszyscy goście bardzo chwalą naszą kuchnię, jedzenia jest dużo, jest świeże i smaczne. A to, co pozostaje po imprezie, wydajemy Państwu na wynos.
Wybierając menu często Para młoda kieruje się radami znajomych, rodziny i własnym doświadczeniem zdobytym na innych weselach gdzie bywali w charakterze gości.
Pomocną w tym jest proponowana przez Folwark Wiązy degustacja powiązana z wizytą Party młodej na dwa-trzy miesiące przed weselem w terminie innego wesela lub imprezy rodzinnej odbywającej się w Folwarku Wiązy. Możecie Państwo wtedy spróbować dań przygotowywanych na tą uroczystość i poczuć jej atmosferę.
Mimo, że menu ustalane jest indywidualnie i podejmowane wybory ciągle się zmieniają jednak wiele dań wybierane jest częściej niż inne.
Oto najczęściej wybierane dania:
ZUPY
- Tradycyjny Rosół z makaronem
- Zupa grzybowa
- Zupa krem z brokułów
- Krem z pomidorów i pieczonej papryki z grzankami czosnkowymi
- Barszcz czerwony z uszkami
- Aksamitna zupa z dyni z chrustem z boczku i prażonymi pestkami
- Krem kalafiorowy z jabłkami i imbirem
- Krem z białych warzyw
- Krem z pora i cukinii
DANIE GŁÓWNE
- Kieszonki schabowe faszerowane serem z pieczarkami i ziołami
- Filet z kurczaka boczkiem otulony
- Schab po cygańsku
- Sakiewki wieprzowe z nadzieniem grzybowym
- Zwijak drobiowy nadziewany porem
- Devollaile z kurczaka z masłem serem i koperkiem
- Rolady drobiowe faszerowane szpinakiem, morelą , suszonymi pomidorami
- Pieczeń z szynki podana na grzance opiekanej w jajku
- Karkówka duszona w sosie chrzanowym
- Pieczony schab z w sosie własnym
- Tradycyjny kotlet schabowy
- Kotlet panierowany z piersi kurczaka.
- Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie do wyboru grzybowym, śliwkowym, pieczeniowym
- Rolada schabowa z nadzieniem szlacheckim
- Przysmak Folwarku - kawałki piesi z kurczaka z warzywami, pieczarkami, serem i aromatycznym sosem podane w naleśniku
DESER
- Panna Cotta z musem malinowym
- Puchar lodowy
- Szarlotka na gorąco
PIERWSZE Z TRZECH DAŃ GORĄCYCH
- Zrazy wołowe w sosie pieczeniowym
- Udka z kurczaka w salsie meksykańskiej
- Chrupiące skrzydełka / pałki z kurczaka w pikantnej panierce z wyborem sosów
- Udka z kurczaka faszerowane boczkiem i śliwką w sosie miodowym
- Gołąbki w sosie pomidorowym
- Rumsztyk wołowy w sosie cebulowym
- Gulasz węgierski podany w chlebku
DRUGIE Z DAŃ GORĄCYCH
- Grill – wybór: kiełbaski, kęski z kurczaka, ziemniaczki z masłem ziołowym, grillowane warzywa. Często za dopłatą karkówka w marynacie i oscypki z sosem żurawinowym.
- Bigos staropolski
- Bigos z dziczyzną
- Kotlet Genua
- Udko na złoto w chrupiącej panierce
- Kwaśnica na wędzonce
TRZECIE Z DAŃ GORĄCYCH
- Wybór pierogów (z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem i fetą, z serem)
- Barszcz czerwony z pasztecikiem mięsnym lub grzybowym
- Barszcz czerwony z krokietem mięsnym lub grzybowym
- Boeuf strogonow
- Bogracz
- Barszcz czerwony z krokietem z nadzieniem mięsnym lub pieczarkowo-grzybowym
DODATKI DO DAŃ GORĄCYCH:
- Ziemniaki opiekane
- Ziemniaki puree
- Młode ziemniaki z koperkiem
- Talarki ziemniaczane
- Kluski Śląskie
- Kopytka
- Ryż w różnych wersjach (ryż curry, ryż z nutą chrzanową, ryż z masłem pietruszkowym)
- Kasza gryczana po staropolsku
WARZYWA I SURÓWKI DO DAŃ GORĄCYCH
- Bukiet warzyw z wody
- Warzywa grillowane cięte z słupki „julienne”
- Buraczki zasmażane Kapusta zasmażana
- Młoda zasmażana kapusta
- Fasola szparagowa
- Surówka z buraczków
- Surówka z marchewki
- Surówka colesław
- Surówka z selera
- Surówka z czerwonej kapusty
- Mieszane sałaty z sosem winegret
ZIMNY STÓŁ, PRZEKĄSKI I SAŁATKI ( dwie do wyboru)
- Półmisek wędlin, szynka, swojska kiełbasa, pasztet ze śliwką, kiełbasa Lisiecka
- Smalczyk i kiszone ogórki (sezonowo małosolne)
- Galaretki drobiowe
- Deski serów podane z winogronami
- Śledź dwa smaki (marynowany w pomidorach, w śmietanie)
- Tortilla z wędzonym łososiem
- Ryba po grecku
- Jaja faszerowane pieczarkami
- Śliwka smażona w boczku
- Humus dwa rodzaje
- Falafel
- Sałatka brokułowa
- Sałatka jarzynowa
- Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i żurawiną
- Sałatka makaronowa z grillowanym kurczakiem, kukurydzą i zielonym ogórkiem
- Sałatka gyros- warstwowa (kurczak grillowany, kukurydza, ogórek konserwowy, cebula czerwona, kapusta pekińska, ketchup, majonez)
- Sałatka z paluszkami krabowymi surimi
- Pomidory z mozzarellą,
- Sosy – czosnkowy, chrzanowy, tatarski
CIASTA I CIASTECZKA
- Sernik folwarczny
- Szarlotka domowa z prażonymi jabłkami i cynamonem
- Malinowa chmurka
- Ciasto Czeskie
- Ciasto Balowe
- Ciasto Snikers
- Ciasta jogurtowe z owocami sezonowymi
- Wybór ciasteczek
Podsumowując lista potraw, które wybierają młodzi ciągle się zmienia. Każdego sezonu w menu pojawiają się też jakieś nowinki kulinarne.
Jesteśmy otwarci na potrzeby i sugestie naszych gości.